Naar men op een aantal websites beweert hebben wetenschappers in Japan ontdekt dat in bamboe een unieke bio-agent huist genaamd “bamboe kun”. Deze component in het bamboe-hout zou natuurlijke anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben. Bovendien zou het stofje ervoor zorgen dat ook insecten bamboe liever links laten liggen. Het verklaart wellicht waarom het gebruik van pesticiden of herbiciden voor het telen van bamboe niet of nauwelijks nodig is: de ziekteverwekkers houden simpelweg niet van bamboe! Een interessante ontdekking en ook een grappige feitje, omdat de naam van de bio-agent bamboo kun wordt uitgesproeken als “koen” en het Lu Ban Huis aan architect Koen Limperg is opgedragen. De architect, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij het verzet, is met een beetje fantasie te zien als een bio-agent die Nederland nodig had om zich te beschermen tegen een schadelijke fascistische ideologie.
NAi over Koen Limperg
Ik vond recentelijk een biografie over Koen op de website van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Het is de moeite dit (voor het internet zeer gedetailleerde artikel) te lezen. Zeker voor eenieder die meer wil weten over zijn leven en werk. Hieronder een interessant fragment dat iets verteld over zijn opvattingen…
NB: de illustraties bij dit artikel zijn vervaardigd door architect Koen Limperg in de jaren dertig: een strandtekening uit 1937 (boven) en twee kostuumontwerpen voor theater. De foto is een portret van Koen Limperg, de fotograaf is mij onbekend.
“Koen Limperg werd in zijn werk gedreven door twee impulsen: een verlangen naar schoonheid en een sociaal bewustzijn. Bij de fusering van De 8 en Groep 32 in 1934 werden alle leden en nieuwkomers in de gelegenheid gesteld iets van hun werk te publiceren in het laatste nummer van De 8 en Opbouw van dat jaar. De meesten toonden een ontwerp met toelichting, Limperg leverde echter een bijdrage in de vorm van een cartoon. In drie rijen van zes tekeningen toonde de cartoon veel voorkomende misstanden in de sociale woningbouw. Aan de ene kant onnodige versieringen, glas in lood, archaïsche schoorstenen, etcetera. Aan de andere kant; teveel trappen, te kleine keukens; geluidshinder; te weinig groen, “luchtjes” in de trappenhuizen, wc, bad- en wasruimte en toilet in één vertrek, kolenkisten op droogbalkons, grauwe straten en antennebossen op de daken. Limperg was vanaf 1932 begonnen aan al deze zaken aandacht te schenken. Uit Limpergs activiteiten wordt ook een zeer nauwe affiniteit zichtbaar met de nieuwe idealen van het Nieuwe Bouwen. Limperg was zeer gedreven om deze nieuwe bouwkunst te doen slagen, een architectuur die gebaseerd was op de nieuwe, moderne mens. Het functionalisme, de Nieuwe Zakelijkheid, voor Limperg sloten deze nieuwe ontwikkelingen in de architectuur regelrecht aan op de door hem gestelde idealen. Waar Limperg in zijn diverse onderzoeken en studieprojecten heel erg bezig was met het functionalisme en het Nieuwe Bouwen, met name het analytische onderzoeken van maatschappelijke misstanden, bleek uit zijn ontwerpen voor het toneel en tentoonstellingen een hele ander persoon. Zijn ontwerpen voor toneeldecors en toneelkostuums getuigen van een brede fantasie, duidelijk gebaseerd op de strakke vormen en helderheid van het Nieuwe Bouwen maar met een sierlijkheid en een luchtigheid die af en toe neigt naar het neobarokke, aldus J. Roding in haar artikel over Koen Limperg.12 Limperg zelf was van mening dat er op het toneel plaats was voor “…een ongebreidelde fantasie en onbeperkte constructiemogelijkheden.”
Lees het hele artikel hier: http://zoeken.nai.nl/CIS/persoon/3243
Meer over Bamboe Kun:
http://www.greenearthbamboo.com/Bamboo-Is-Antimicrobial_a/137.htm
Er is ook een pagina over Koen Limperg op Wikipedia