Het Plan

Wat voor een project is dit?

Het Lu Ban Huis-project draait geheel om (het ontwerpen van) een goedkoop en milieuvriendelijk woonhuis van bamboe. Het is betreft een gebouw van 3 verdiepingen, gebaseerd op een driezijdige piramide. Het Lu Ban Huis is een budget-vriendelijke, ecologische en relatief eenvoudig realiseerbare woning voor een subtropisch klimaat. Het ontwerp zal voor iedereen ter wereld gratis beschikbaar zijn via een speciaal daarvoor ingerichte website.

Screen shot 2013-04-28 at 10.56.35 PMHet Lu Ban Huis is een idee van filmmaker en tekenaar Fedor (Sendak) Limperg. Het project zal worden gerealiseerd met ondersteuning van architecten uit Colombia en Nederland.

 

Een Lu Ban Huis kan functioneren als een woning voor een klein gezin in Azië, Afrika of Latijns Amerika. Het biedt een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor iedereen die in die gebieden een woning willen bouwen.

casa_birdview_adjusted_25

Het project geïnspireerd door de ‘open source’-filosofie*. Dit betekent dat alle essentiële en praktische informatie voor het vervaardigen van een Lu Ban Huis, via het internet (en in verschillende talen) zal worden gedeeld. Hierdoor kunnen geïnteresseerden in andere delen van de wereld kosteloos gebruik van maken van het concept, het ontwerp en de bijbehorende praktische kennis. en kan nieuwe kennis door derden worden toegevoegd.

De fasen van het Lu Ban Huis-project

Het Lu Ban Huis-project kent vier fasen:
- het ontwerp van het huis in maquettes-vorm
- realiseren van professionele bouwtekeningen + aanpassingen aan het ontwerp
- realiseren van één tot drie testgebouwen met bouwtekeningen en feedback derden
- distributie van kennis en promotie van het concept


IMG_1387In welke fase zijn we?

Het Lu Ban Huis-project startte in 2009. De eerste ontwerpen van het gebouw werden vervaardigd in de vorm van maquettes. Op dit moment zijn we bezig met fase twee te realiseren: de bouwtekeningen voor het basisontwerp. 
Als eerste wordt nu de basis van de constructie van het gebouw ontworpen. Dit gebeurt samenwerking met bouwkundigen. Voor de financiering van deze fase wordt er gewerkt met crowdfunding**. 

In de fase erop (fase drie) wordt het ontwerp gedeeld met derden en wordt een prototype van het huis uitgevoerd (gebouwd) op locatie. Anderen kunnen vervolgens naar eigen inzicht verder bouwen op het basisontwerp, of het basisontwerp aanpassen (onder de voorwaarde dat ook zij hun kennis delen met de rest van de open source gemeenschap). 

Screen Shot 2013-08-25 at 00.35.07 Het Lu Ban Huis-concept wordt, na succesvolle crowdfunding, uitgewerkt samen met de Colombiaanse architect Fredy Pantoja van IMPAR-architecten (en met adviezen van architect Geurt Holdijk uit Nederland).

Architect Fredy Pantoja over het project:

Screen Shot 2013-10-09 at 06.57.41“Het ontwerpproces van het Lu Ban Huis ervaar ik als zeer interessant omdat het vertrekt van het concept van de ‘vlieger’. Ook vind ik het leuk dat het refereert aan de Chinese uitvinder Lu Ban. Eigenlijk denk ik dat academisch gevormde architecten wel een lesje kunnen leren van Fedor Sendak (de ontwerper van dit project is zelf  geen bouwkundige). Ik doel op het feit dat wij professionals de creatieve en artistieke kant van het beroep soms dreigen te vergeten. Inmiddels is het project zelf op een punt beland waarop alsnog de ‘experts’ belangrijk worden, zoals ingenieurs en ook wij, de architecten. Het technische aspect van het project dient nu verder te worden uitgewerkt. Hierdoor zal alles ook ‘formeel’ goed in verhouding raken en zal de ruimte functioneel worden ingedeeld.” 

- Fredy Pantoja, IMPAR arquitectos, Bogotá, 30 september 2013

Meer informatieicon_pdf
Voor meer gedetailleerde informatie – technisch en conceptueel – is er een Engelstalige pdf-file beschikbaar. Deze bestrijkt de volledige opzet van het project – zoals dat is omschreven voor participerende professionals.

 

Download het projectplan hier:  icon_pdf The Lu Ban Project Plan (pdf)

___________________________________________________________________________

share-alike-sa* ‘Open source’ refereert aan de idee van het -via een gratis licentie- universeel toegang geven tot een ontwerp of blauwdruk van een product. Er wordt daarbij gezorgd voor de distributie van het ontwerp en/of de blauwdruk. Hierdoor kan iedereen die interesse heeft in het product er gebruik van maken. Latere verbeteringen en aanvullingen die worden aangebracht -door wie dan ook- dienen te worden gedeeld met de rest van de open source-gemeenschap.

** Er wordt gewerkt met het Nederlandse crowdfunding-plaform Voordekunst. Dit is een online platform waarop kunstprojecten in wording op zoek zijn naar aanvullende financiering door particulieren en bedrijven. De website is te vinden op www.voordekunst.nl. 

 

 

Browse het archief
Koen Limperg
Koenraad LIMPERGHet Lu Ban Huis is opgedragen aan de Nederlandse architect Koen Limperg (1908 - 1943). Zijn werk werd beïnvloed door stromingen als het Functionalisme en het Nieuwe Bouwen. Hij paste nieuwe ideeën toe over standaardisatie en efficiëntie. Kenmerkend was ook zijn sociale engagement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de verzetsgroep rond de beeldhouwer Gerrit van der Veen en kunstenaar Willem Arondeus en in 1943 werd hij gefusilleerd door de bezetter in de duinen van Overveen. ■

Meer over Koen Limperg op:
Wikipedia en Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
Met dank aan
■ Fredy Pantoja ■ Stg Voordekunst ■ Geurt Holdijk ■ Adriana García ■ Melodi Öz ■ Kathe Garcia ■ Beentheredonethat Chiang Mai ■ Geertje van der Klei ■ Miquel Hervás Gómez ■ Dhiranan Sukwibul ■ Jannes Limperg ■ Terdsak Phiromkraipak ■ P Tap and Family ■ Familia Alba Vergara ■ Penluck Ruangrabeab ■ Jörg Stamm ■ Torlarp Larpjaroensook ■ oB-oon Homestay ■ Sara Alba ■ Lucie Nijland ■ alle donateurs!!! ■
Mailinglist
Screen Shot 2013-10-13 at 12.34.21 Schrijf je in op de nieuwsbrief (je ontvangt geen spam!)

© LU BAN HOUSE 2008-2013

Schermafbeelding 2014-08-19 om 14.15.40

chinese_kite_purple