Het Materiaal

Het Lu Ban Huis wordt gemaakt van bamboe-hout. Voor dit materiaal is gekozen omdat het zeer milieuvriendelijk is, en veelzijdig toepasbaar. Lees hieronder een korte introductie tot deze intrigerende plant.

bamboo_tape_sharp_satbamboo_fruitDe plantensoort bamboe, tussen de dertig en veertig miljoen jaar geleden ontstaan, kan worden gezien als een reuze gras. Onder bamboe verstaan we: alle boom- of struikachtige ‘grassen’ (met een houtachtige of vertakte stengel) behorend tot plantenfamilie van de Gramineae. Deze grassen-familie omvat overigens ook de gewassen rijst, maïs en suikerriet. Het gewas bamboe kent ontelbare variaties en soorten, en is door de de mens door de eeuwen heen op allerlei manieren toegepast in zeer uiteenlopende contexten. In een aantal landen is bamboe diep vervlochten met de cultuur. Idiverse Aziatische gemeenschappen staat dbuigzame plant symbool voor flexibiliteit, uithoudings- vermogen en vasthoudendheid. Bamboe en bamboeproducten zijn de laatste jaren internationaal in opmars, vooral om de milieuvriendelijke eigenschappen; bamboe kent talloze ecologische voordelen. Het heeft daarnaast diverse andere bruikbare eigenschappen die steeds meer mensen interesseren.

Screen Shot 2013-08-23 at 17.28.28De bekende plantkundige Carl von Linne (Linnaeus) classificeerde bamboe voor het eerst in de context van de westerse biologie. Hij deed dat in 1753 met de term ‘Arundo bambos’ waarmee hij een speciefieke bamboe-familie aanduidde. 

Karakteristieke eigenschappen

bamboo_root_cutDe steel van bamboe is samengesteld uit secties: de knopen (nodiën) en de leden (internodiën). De holle compartimenten in de steel zijn zeer kenmerkend en geven de plant de zeldzame combinatie van lichtgewicht, kracht en flexibiliteit. De variatie binnen de bamboesoorten is enorm. Er zijn ongeveer 1250 soorten bamboe, in 69 geslachten. Er bestaan bamboesoorten van diverse afmetingen; van minuscule plantjes van slechts 50 cm hoog, tot giganten van wel 35 meter lang. De ene bamboesoort kan groot en stevig zijn, de andere juist delicaat en verfijnd.

bamboo_running_roots20c
fig. ‘running’ bamboesoorten verspreiden zich via de wortel ondergronds

Bamboe als hout
Screen Shot 2013-08-23 at 20.58.03De celstructuur van bamboeweefsel en haar technische eigenschappen zijn zeer vergelijkbaar met houtweefsel. Bamboe kan dus ook worden aangeduid ‘hout’ hoewel het een geheel andere oorsprong heeft dan het hout van bomen. Er zijn tegelijkertijd dan ook grote verschillen tussen gewoon hout en bamboe. De steel van bamboe zal bijvoorbeeld niet eindeloos dikker wordt naarmate de plant ouder wordt, zoals bij bomen. Daarnaast heeft bamboe een harde buitenkant en is wat zachter van binnen. Normaal kent deze eigenschap niet. Zeer opmerkelijk is dat bamboe in vergelijking met conventioneel hout in veel kortere tijd groeit. De snelst groeiende soorten bamboe kunnen tot wel een meter per dag in lengte vorderen. Sommige soorten bereiken hun volledige lengte al binnen twee maanden tijd. Bomen moeten vaak jaren groeien om tot volle wasdom te geraken.

n11609
Gebieden
Bamboes groeien overvloedig in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De meest productieve landen op het gebied van bamboe zijn China, India en Birma. Deze drie landen hebben tezamen een oppervlakte van bijna 20 miljoen hectare aan bamboe-begroeiing. Op sommige locaties in de wereld is bamboe de dominante vegetatie, zoals bijvoorbeeld in het noordoosten van India, waar bamboe overheerst in een gebied van duizenden vierkante kilometers, net als op de berghellingen (sub-Sahara) van Oost-Afrika. Bamboe groeit ook, zij het in veel mindere mate, in het noorden van Australië, Noord Amerika en kan zelfs worden aangetroffen in het diepe zuiden van Chili en Argentinië.

bamboo-world-map2

Bouwen met bamboe
Het gebruik van bamboe als bouwmateriaal gaat eeuwen terug. Voornamelijk in de regio’s waar de plant ruimschoots voor handen is bestaat er een traditie van het toepassen van bamboe als constructiemateriaal. In landen als China en India is het vaak het armste deel van de bevolking dat bamboe gebruikt voor her bouwen van huizen. Hierdoor heeft bamboe vaak een imago-probleem bij andere klassen van de maatschappij. Bamboe wordt door hen onterecht gezien als goedkoop en daarom inferieur bouwmateriaal. Hoewel het waar is dat bamboe zeer betaalbaar is ten opzichte van hout, is het zeker geen tweederangs product. Gelukkig hebben inmiddels meer mensen in de gaten dat bamboe uiteenlopende mogelijkheden biedt. De unieke en milieuvriendelijke eigenschappen van bamboe en bamboeteelt worden daardoor wereldwijd beetje bij beetje steeds beter op waarde geschat. Het materiaal wordt inmiddels prominent toegepast in allerlei soorten architectuur wereldwijd.

Download ook ‘De voordelen van Bamboe‘ (pdf)

Screen Shot 2013-08-23 at 20.49.23
foto: Bamboe wordt traditioneel gebruikt voor constructiewerken, hier in Bangladesh.

Screen Shot 2013-08-24 at 15.47.48

 

Browse het archief
Koen Limperg
Koenraad LIMPERGHet Lu Ban Huis is opgedragen aan de Nederlandse architect Koen Limperg (1908 - 1943). Zijn werk werd beïnvloed door stromingen als het Functionalisme en het Nieuwe Bouwen. Hij paste nieuwe ideeën toe over standaardisatie en efficiëntie. Kenmerkend was ook zijn sociale engagement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de verzetsgroep rond de beeldhouwer Gerrit van der Veen en kunstenaar Willem Arondeus en in 1943 werd hij gefusilleerd door de bezetter in de duinen van Overveen. ■

Meer over Koen Limperg op:
Wikipedia en Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
Met dank aan
■ Fredy Pantoja ■ Stg Voordekunst ■ Geurt Holdijk ■ Adriana García ■ Melodi Öz ■ Kathe Garcia ■ Beentheredonethat Chiang Mai ■ Geertje van der Klei ■ Miquel Hervás Gómez ■ Dhiranan Sukwibul ■ Jannes Limperg ■ Terdsak Phiromkraipak ■ P Tap and Family ■ Familia Alba Vergara ■ Penluck Ruangrabeab ■ Jörg Stamm ■ Torlarp Larpjaroensook ■ oB-oon Homestay ■ Sara Alba ■ Lucie Nijland ■ alle donateurs!!! ■
Mailinglist
Screen Shot 2013-10-13 at 12.34.21 Schrijf je in op de nieuwsbrief (je ontvangt geen spam!)

© LU BAN HOUSE 2008-2013

Schermafbeelding 2014-08-19 om 14.15.40

chinese_kite_purple